Sunday, March 15, 2009

5 didakwa hina sultan




If you read todays Utusan 14/3/09 on the front page, 5 persons been arrested for insulting Sultan Perak. One of them is Nor hisham Osman who is my cousin.

I tried to access the website but it seems like the website has been deleted by the administrator. There must be something wrong with it. Why they removed it? Its curious! They must be something behind this.I believe the newspaper's just exaggerating to make it seems worse.
Nowadays ,even if you insulting U*NO they'll accuse you for insulting the Sultan. If you are a good Malaysian, don't always believe what you read. Dan sama2lah berdoa agar Abang Sham dilepaskan selepas perbicaraan on 14th April. Takbir!!

Berita penuh
from utusan malaysia

PETALING JAYA 13 Mac - Seorang juru ukur tanah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan menggunakan dan memulakan penghantaran komen yang jelik sifatnya ke laman web pejabat Sultan Perak dengan niat menyakitkan hati orang lain.

Mengikut pertuduhan, Nor Hisham Osman, 36, didakwa telah membuat dan memulakan penghantaran komen yang jelik sifatnya di http://books.dreambook.com.webper/dul1.html yang mempunyai pautan kepada laman web pejabat Sultan Perak iaitu www.sultan.perak.gov.my dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain.

Dia didakwa melakukannya dengan menggunakan perkhidmatan aplikasi iaitu Internet melalui alamat Internet Protokol 118.101.116.160 secara sedar.

Perbuatan itu didakwa dilakukannya pada pukul 12.34 tengah hari, 11 Februari lalu di rumahnya di No. 16-01-06, Blok 16 Pangsapuri Sri Indah, Taman Lestari Perdana, Sri Kembangan dekat sini.

Timbalan Pendakwa Raya, Faizah Mohd. Salleh mencadangkan kepada mahkamah supaya membebaskan Nor Hisham dengan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin.

''Kes ini melibatkan kepentingan awam kerana membabitkan penghinaan kepada Sultan Perak. Iaitu lambang kepada institusi raja berperlembagaan dan kes ini amat serius,'' kata Faizah.

Peguam Edmund Bon yang mewakili Nor Hisham bagaimanapun terlebih dahulu membantah dan mempertikaikan izin yang dikeluarkan oleh Ketua Unit Jenayah Perdagangan, Jabatan Peguam Negara, Datuk Azmi Ariffin mengikut Seksyen 259 akta tersebut untuk mendakwa anak guamnya di mahkamah.

Menurut Edmund, anak guamnya bekerja di sektor swasta dengan pendapatan RM3,000 sebulan.

Selain isteri, Nor Hisham menanggung tiga anak yang masih kecil dan dia berada dalam situasi tertekan ekoran kematian anaknya setahun lalu.

Selepas mendengar hujah kedua belah pihak, Hakim Balkis Aini Mohd. Ali memutuskan bahawa tiada sebarang kecacatan dalam izin yang dikeluarkan pendakwa raya.

Balkis juga membenarkan Nor Hisham dibebaskan dengan ikat jamin RM4,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan sebutan semula kes pada 14 April ini.

Sejurus kemudian, Nor Hisham sambil menangis memberitahu mahkamah: ''Yang Arif sebenarnya saya dalam dilema, saya ingin mengaku bersalah tetapi saya memang tidak melakukannya kerana itu dalam tempoh waktu bekerja. Saya pun sangat tertekan selepas anak saya meninggal dunia dan ketika itu saya pun rasa hendak membunuh diri. Jika kes berpanjangan, saya bertambah tertekan.''

Mendengarkan kata-kata Nor Hisham, Balkis berkata, meskipun tidak mahu tahu hal-hal peribadi tetapi apabila sesuatu didedahkan, sebagai seorang Islam beliau terpanggil untuk menasihati lelaki itu.

''Memang kamu tertekan tetapi ini bukanlah penghujung jalan dalam hidup. Jika tidak melakukan kesalahan, apa perlunya kamu mengaku salah.

''Bincang dan dapatkan nasihat daripada peguam kamu. Balik tenangkan fikiran dan fikirlah kamu masih ada tanggungjawab lain yang lebih berat. Ini semua dugaan dan pasti ada rahmat di sebalik apa yang berlaku,'' nasihat beliau.

Sementara itu, Nor Hisham kelihatan meninggalkan mahkamah pada pukul 3.30 petang selepas diikat jamin oleh abangnya.

8 comments:

hawani said...

menyampah betul!grrrrrr geram nye!

hawani said...

apesal le surat khabar tuh dedahkan alamat rumah, siap nombor rumah sekali? bukanke privacy tuh. Even nombor plat kereta pun takleh ditayangkan kepada umum. Boleh suruh saman je surat khabar tuh!

meorsyukri said...

>>>>
Dia didakwa melakukannya dengan menggunakan perkhidmatan aplikasi iaitu Internet melalui alamat Internet Protokol 118.101.116.160 secara sedar.

Perbuatan itu didakwa dilakukannya pada pukul 12.34 tengah hari, 11 Februari lalu di rumahnya di No. 16-01-06, Blok 16 Pangsapuri Sri Indah, Taman Lestari Perdana, Sri Kembangan dekat sini.

detail betul surat khabar ni.ape die nk buat stail mcm kat CSI series ke? siap tulis Ip address, masa n tempat kejadian.
ape perlu ke dorg letak kat paper dorg?
boleh bertambah laku ke paper tu klu buat mcm tu?
haisy~

Ashin said...

ya mmg betul..surt khabar patut disaman..sbb kite tak tau ape masedepan sham ni sbb dia ..mgkin die dibebaskan mungkin tidak..jika dibebeaskan pun mungkin majikan akan memeberhentikan die kerja.

nurussyahida said...

kesian nya dia..
as far as im concern,
a person is not guilty untill he is found to be guilty..

nwy,that is what newspaper always do..sensationalized story for money...

if he is really innocent,i pray to Allah that he will be released,soon,insyaAllah..
since there is nothing else i could do..
doa kn senjata orang mukmin =)

let us pray together :p

Ashin said...

amin!

xiaoshen said...

hmm... why are we not allow to give our comment? they wanted us to believe we are democratic country but yet they proved us wrong again. anyway i think this is government's trick to challege the citizen. come on! no fear! the community is more civilized now, really no fear no fear..

Ashin said...

the more civilized more dangerous la..u see what happen to wong from keadilan..her naked pics spreaded tru internt..the gov have tricked us for ages.our ppl hav been blinded by the media. but still we can do nothing bout it or we'll end up with ISA.